Waarom verlaten mensen hun huis en reizen zij de hele wereld over? De redenen waarom mensen zo graag reizen zijn uiteenlopend, en zeer persoonlijk.

Een van de redenen waarom mensen graag reizen: zichzelf uitdagen met nieuwe plaatsen, mensen, en ervaringen.

Jezelf uitdagen.

Misschien heb je het gevoel dat je vastzit in een sleur in je dagelijks leven. Of je verlangt naar iets spannends en anders. Je hunkert naar nieuwe ervaringen en nieuwe uitdagingen. Reizen is de ideale plek om jezelf te testen. Het drijft mensen tot het uiterste en brengt ze buiten hun comfortzone. Je ontdekt hoe vindingrijk je bent als je wordt blootgesteld aan nieuwe plaatsen, mensen en ervaringen. Misschien is het je weg vinden in een drukke stad. Of een maaltijd bestellen terwijl je de taal niet spreekt. Of zip-lining. U zult trots zijn als u uw reis tot een goed einde brengt. Het overwinnen van uitdagingen zal je vreugde en energie geven voor toekomstige beproevingen. Je beseft hoe capabel je bent en bouwt aan je zelfvertrouwen.

Leren

Leren is een sterke reden waarom mensen graag reizen. Ze willen iets onbekends meemaken en vertrekken met nieuwe vaardigheden of kennis. De wereld zien is leerzamer dan een les op de middelbare school of de universiteit. Deze verkorte spoedcursus om te ontdekken hoe de rest van de wereld leeft, behandelt onderwerpen als geschiedenis, geografie en sociologie. Elke bestemming heeft bezoekers iets unieks te leren, en zichzelf onderdompelen in een compleet andere wereld is de beste leerervaring.

Mensen kunnen reizen om iets specifieks te leren: een nieuwe taal, een nieuwe keuken, aspecten van een andere cultuur, of een diepere waardering van geloof of spiritualiteit. Als bonus nemen ze meer mee dan hun specifieke doel. Ze zullen totaal andere manieren ontdekken om dingen te doen. Ze zullen zich ook bewust worden van nieuwe gewoonten, culturen, mensen en plaatsen. En omdat je dit leren in het echt meemaakt, en niet in een leerboek leest, zal het je voor lange tijd bijblijven. U zult een diep gevoel van voldoening krijgen over de nieuwe vaardigheden die u hebt geleerd – en de nieuwe inzichten die u hebt verworven.

Door blootgesteld te worden aan nieuwe plaatsen, mensen en culturen, ontwikkel je een breder wereldbeeld.

Verruim uw perspectief

Nog een reden waarom mensen graag reizen: het helpt je geest te openen. Je beseft dat er niet één manier is om het leven te leven. Ontmoetingen met mensen van andere plaatsen laten je zien dat jouw wereldbeeld niet hetzelfde is als dat van anderen.

Je kunt je niet voorstellen hoe anders het leven is op een andere plek totdat je het zelf ziet. Alles, van werk tot familie en van overtuigingen tot interesses, is anders dan je uit eigen ervaring zou verwachten. De andere omgeving zal u ook helpen nieuwe ideeën te ontdekken en te overwegen waar u nog niet eerder aan had gedacht. U komt thuis met andere ideeën en mogelijkheden. Door blootgesteld te worden aan nieuwe plaatsen, mensen en culturen, ontwikkel je een breder wereldbeeld. En dat maakt van jou een wereldburger met een betere afronding. Dat is een grote beloning en een belangrijke reden waarom mensen zo graag reizen.

In contact komen met jezelf.

Weg van huis gaan geeft je de kans om na te denken over je leven. Je hebt de nodige tijd en ruimte om je gedachten te laten dwalen en de balans op te maken. Reizen is een van de beste manieren om meer over jezelf te leren. Elke dag die je reist, brengt nieuwe problemen en kansen met zich mee. De manier waarop je daarmee omgaat, geeft je ook inzicht in wie je bent. Als je thuiskomt, ken je jezelf beter en heb je een frisse kijk op wat je in het leven wilt bereiken. De ervaring zal je leven veranderen.

Je leven waarderen.

Wanneer je verstrikt bent in je dagelijkse leven, is het makkelijk om uit het oog te verliezen wat je hebt. Je ogen zijn niet open voor wat er echt speciaal is aan je huis. Het verkennen van een andere plek zal je een nieuwe waardering geven voor je woonplaats, je land en het “echte leven”. Als je eenmaal terug bent, zul je je gelukkig voelen dat je woont waar je woont. Je zult zien dat er echt geen betere plek is dan thuis.

Relaties opbouwen en versterken.

De gedeelde ervaring van reizen brengt mensen samen. Een familie-uitstapje, een romantische reis, of een lang weekend met de meisjes of jongens kan belangrijke banden versterken. Het laatste Virtuoso Luxe Report noemt reizen met meerdere generaties als de toptrend van het jaar. Reizen met de naaste familie haalde ook de top 10 trendlijst. Met de eisen van de levensstijl van vandaag, en familieleden verspreid over het land en de wereld, hebben families niet veel tijd samen.

Dat reizen kan bestaan uit grootouders, ouders en kinderen die samen op een Caraïbische cruise gaan. Of het kunnen ouders en kinderen zijn die het land doorkruisen om oma en opa thuis te bezoeken. Of alleen de directe familie die een villa aan de Middellandse Zee huurt. Hoe het er ook uitziet, reizen is een kans om met elkaar in contact te komen. Het kan zelfs eventuele familieruzies gladstrijken en gelukkiger relaties opbouwen. Ook koppels hebben behoefte aan een band met elkaar, ver weg van huis en werk. Het delen van reiservaringen kan nieuwe vonken doen ontstaan die nog lang na de thuiskomst van het koppel blijven nazinderen.

Reizen is ook een bijzondere manier om vriendschappen te verdiepen. Of het nu gaat om een snelle ski-vakantie met collega’s of een week lang zon-en-strand uitje met je middelbare school bende, reizen zal u eraan herinneren waarom je vrienden geworden met hen in de eerste plaats, en hoe goed het is om gerichte tijd samen door te brengen.

Reizen is ook een geweldige kans om nieuwe vrienden te maken – hetzij medereizigers of de lokale bevolking. Nieuwe mensen ontmoeten en met hen bevriend raken is een waardevol reisvoordeel. En als je eenmaal een band hebt, ontvouwen zich nieuwe mogelijkheden voor toekomstige reizen – om hen te bezoeken of met hen op reis te gaan.

Het veroveren van nieuw terrein is een deel van de opwinding van reizen.

Op avontuur gaan.

Het veroveren van nieuw terrein is opwindend – en nog een reden waarom mensen zo graag reizen. Mensen hunkeren naar nieuwe ervaringen en reizen stelt ons in staat om dat verlangen aan te boren. Een reis is het perfecte moment om iets anders en spannends te doen, vooral iets wat je thuis niet kunt doen. De spanning begint op het moment dat je op een nieuwe plek landt. Dat gebied veroveren kan het proberen van pittig Thais straatvoedsel zijn of een gesprek in Madrid met je roestige Spaans van school. Of het kan een fysieke ervaring zijn, zoals duiken in het Great Barrier Reef of de Inca Trail naar Machu Picchu bewandelen. Je zult veel plezier hebben. Je zult genieten van de kick die je krijgt van je prestaties. Je zult een gevoel van voldoening hebben. En u keert terug naar huis met het beste souvenir van allemaal: een herinnering aan uw ongelooflijke avontuur.

Ontsnappen.

Een veeleisende baan. Een slechte relatie. Het verlies van een geliefde. Net als de heldin in Eat, Pray, Love, kan reizen een grote opluchting zijn voor de stress en het ongeluk die daarmee gepaard gaan. Mensen zoeken in hun reizen datgene wat ze thuis niet hebben: beter weer, mooiere landschappen, de vrijheid om te doen wat ze willen, ervaringen die ze normaal niet kunnen opdoen, een trager, ontspannen tempo. Meesterwerken bewonderen in het Louvre of liggen op een strand in Hawaï zijn heerlijke onderbrekingen van de dagelijkse sleur.

Reizen is vooral nuttig voor workaholics die moeite hebben om hun baan achter zich te laten. Even weg van de werkplek is goed voor je, zowel mentaal als fysiek. Als je weer aan het werk gaat, heb je de ruimte gehad om zaken met een frisse blik te bekijken. Reizen heeft de kracht om je niet alleen te laten ontsnappen, maar ook te laten genezen. Een nieuwe plek met veel leuke afleidingen kan wonderen doen. U keert terug naar huis met meer vrede met uzelf en uw uitdagende situaties.

Ontspannend en verjongend.

Misschien wilt u niet aan uw problemen ontsnappen. Maar iedereen kan baat hebben bij een pauze van ons gebruikelijke dieet van alleen maar werken en niet spelen. U beseft misschien niet hoezeer u zich moet losmaken van de altijd aanwezige druk van bereikbaarheid via telefoon, e-mail of sociale media. Een rustgevende vakantie is precies wat u nodig heeft om uzelf te vernieuwen. In het Virtuoso Luxe Report van dit jaar noemde 44 procent van de ondervraagden dit als een reden waarom mensen zo graag reizen. Een ontspannende natuurlijke omgeving en goed weer zijn veelgebruikte ingrediënten voor de R&R-gerichte reis. Maar ieders idee van de perfecte verjongende vakantie is anders. De ene persoon wil misschien een trektocht door het regenwoud maken. Een ander wil misschien aan het zwembad liggen in een Mexicaans resort. Weer een ander kiest misschien voor een wellness retraite in de bergen.

Wat moet je doen als je daar bent? Niets, eigenlijk. Ontspan en wees aanwezig in het moment. Laat sensaties zoals kabbelend water en de warmte van de zon, samen met het geluid van de golven, uw batterijen opladen. Leef van dag tot dag: concentreer u op waar u bezienswaardigheden wilt gaan bekijken (als u besluit het strand te verlaten), welke activiteiten u wilt ondernemen (als die er zijn), wat u gaat eten, welke souvenirs u wilt kopen. Reizen helpt je lichaam en geest weer op te starten op een manier die je thuis niet kunt bereiken. 86 procent van de mensen gelooft zelfs dat het hun humeur en kijk op het leven verbetert.

Vieren.

Er is altijd wel een goede reden om op reis te gaan. Het kan een belangrijke verjaardag of jubileum zijn. Een diploma-uitreiking. Een bruiloft – of de aan het huwelijk voorafgaande festiviteiten. Zelfs een babymoon voor de komst van een kleintje. Een speciale gelegenheid wordt nog specialer door het te vieren weg van de hectiek van het leven thuis. Het is ook een goede manier om familie en vrienden uit verre hoeken bijeen te brengen om de mijlpaal te vieren. Vieringsvakanties bieden ook een blijvend voordeel: gedeelde herinneringen voor het leven.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.